Praktiska råd för att bli ekonomiskt oberoende

Att bli ekonomiskt oberoende är en dröm för många. Samtidigt kan den kännas omöjlig, eller åtminstone mycket svår, att uppnå. Med tillräcklig disciplin, tid, tålamod och uppoffringar (och kanske en del finansiell rådgivning) kan de flesta med ett arbete uppnå den här drömmen. Frågan är kanske om man verkligen klarar av att spara smart och hur mycket man vill offra för att på sikt leva på sin förmögenhet.

Mål och motivation

Som nämnt i inledningen krävs en hel del disciplin för medelinkomsttagaren att lyckas med målet att bli ekonomiskt oberoende. Till att börja med kan det vara bra att sätta upp en målbild. Varför vill du bli ekonomiskt fri? Vad ska du göra med den nyvunna tiden?

Många drömmer om att helt sluta arbeta, medan andra vill kunna ta stora risker i sitt jobb eller företagande utan rädsla för att det skulle påverka privatekonomin allt för mycket. Ta reda på varför just du vill bli ekonomiskt fri.

Tänk alltid på avgifter – både vad gäller det stora och det lilla

En bra början är att göra en noggrann kartläggning av sin ekonomi. Vad är det egentligen du lägger pengar på varje månad? Hittar du något som du klarar dig utan – täpp då till den avgiften. Se över abonnemang, försäkringar, räntor och andra fasta kostnader. När du handlar i vardagen bör du alltid prisjämföra.

Investera pengarna

Först och främst bör du ha en trygghetsbuffert. Därefter kan du börja investera dina sparpengar i fonder eller på andra vis. Du som funderar på att investera i fonder gör bäst i att ta de med väldigt låg avgift, eller de som inte har någon avgift alls. Fondavgifter kan kännas som små summor i sammanhanget, men uppgår till en hel del pengar på lång sikt. Införskaffa finansiell rådgivning för att få tips och råd om du är osäker (läs mer nedan).

Finansiell rådgivning

Om du har en hel del resurser och kan avvara lite kan det vara läge att kosta på sig finansiell rådgivning. Det här görs oftast till en viss procentavgift som inte sällan ligger kring en procent. Tänk på att finansiell rådgivning inte är en snabb genväg eller ger några mirakel – det är helt enkelt ett sätt att öka effektiviteten i sparandet eller investerandet vilket lönar sig på lång sikt. Om du stöter på någon, som erbjuder finansiell rådgivning, som lovar till exempel 20 procent i avkastning, finns det anledning att välja någon annan. Det är givetvis möjligt att nå upp till sådana avkastningar, men det stämmer sällan.  

 

5 Sep 2017