Allvaret med narkotikabrott: Konsekvenser och varningar

Att underskatta allvaret i ett narkotikabrott kan få förödande konsekvenser, inklusive långa fängelsestraff. Dessutom kommer detta brott att förfölja dig under många år framöver.

Fällan att jämföra sig med Mikael Persbrandt

Att tänka "vad gör det väl att ta en lina kokain?" med hänvisning till Mikael Persbrandt är ett felaktigt resonemang av två huvudsakliga skäl. För det första är Mikael Persbrandt ingen förebild. Användning av kokain, eller någon annan drog för den delen, är inte smart, åtminstone inte ur juridisk synvinkel. För det andra kunde inte ens Mikael Persbrandt undkomma konsekvenserna. Visserligen tog han några linjer kokain, men han blev också rättsligt ansvarig för sitt narkotikabrott. Han undvek till slut fängelse, men fick istället en villkorlig dom och samhällstjänst i två månader. Det bör nämnas att Persbrandt hade tur. Situationen kunde ha blivit betydligt värre.

Förväntade konsekvenser av narkotikabrott

Så, tänk efter innan du agerar. Du har förmodligen inte samma ekonomiska resurser och sociala status som Mikael Persbrandt. Det är troligt att du inte har råd att anlita en lika skicklig advokat som han hade. Han blev trots allt först dömd till fängelse, innan straffet senare ändrades till villkorlig dom och samhällstjänst. Det var enbart tack vare hans advokat som gav honom hjälp vid narkotikabrott. Men för dig, en vanlig medborgare utan de förmåner han åtnjuter? Du kommer inte att klara dig lika lindrigt undan. Tvärtom kommer staten göra allt den kan för att fånga dig, även om du bara har en koppling till drogerna. Som sagt, fundera noga över vilka konsekvenser ditt val kan få.

21 Jul 2023