Är företagsevent avdragsgilla?

Är ett företagsevent avdragsgillt - när räknas det som en personalfest och vad anses som exempelvis intern representation? Det finns all anledning att som företagare hålla kolla på dessa olika regler och vad man riskerar om man gör fel. Vissa avdrag medges, andra gör det inte. Har man sämre koll så kan det innebära en upptaxering för varje enskild anställd. Vi reder ut lite om vad som gäller.

Vad räknas egentligen som en kickoff och en företagsfest? Vad är det för skillnader mellan att låta exempelvis en trollkarl uppträda i samband med att man bjuder de anställda på en middag och är ett sådant företagsevent avdragsgillt? Man måste som företagare hålla koll på begreppen. Det som skiljer nu mot förr är att man vid inkomstbeskattning inte kan göra avdrag för så kallade representationsmiddagar - detta oberoende om det handlar om interna eller externa sådana. Handlar det emellertid om enklare förtäring - exempelvis morgonfika - så medges ett avdrag på 60 kronor/person.

Det förutsätter dock att kostnaden heller inte överstiger 60 kronor/ person och detta exklusive moms. Vad gäller moms så är det fortfarande möjligt att dra av den i samband med middagar, då med ett tak om högst 300 kronor/person. I samband med detta kan det även finnas en möjlighet att dra av olika kringkostnader - teaterbesök, en spabehandling eller annan typ av underhållning - detta sker då med ett tak på högst 180 kronor plus moms.

Trollkarl underhåller med korttrick

Vad är en personalfest och vad är en intern konferens?

En intern konferens eller en kickoff för företaget räknas som avdragsgilla - detta som driftskostnader. Kostnader för mat under en konferens kan även de dras av. Den stora frågan är vad som egentligen skiljer en intern konferens och en kickoff mot en regelrätt personalfest? Skillnaden ligger i arbetet som inkluderas och det bör man ha koll på. Låter man exempelvis underhållningen spela en större roll - ni har hyrt in en trollkarl och olika musiker i samband med er träff - så kan detta innebära att avdrag ej medges.

Ett visst mått av arbete ska alltid finnas och det ska även tydligt framgå av en programplan. Vid ett sådant läge så kan man se att tillställningen räknas som en personalfest snarare än en intern konferens och då har man också en tydlig begränsning vad gäller avdrag. Ligger man på fel sida av denna linje och har dragit av kostnader som en intern konferens snarare än som en personalfest så riskerar man också att få betala ett skattetillägg.

Det handlar inte om någon knivskarp linje och det är inte helt lätt att hålla isär begreppen. Man kan dock ofta - innerst inne - veta om det handlar om nöje eller nytta. Kort sagt: har ni haft det extremt roligt så är det också troligt att det har handlat mer om en personalfest än om en intern konferens där alltså en viss del ska vigas åt rent arbete eller utbildning.

Kan jag dra av gåvor och greenfee vid en golftävling?

Det finns olika regler för avdrag och lite beroende på vilket typ av företag man arbetar för eller äger så finns det också olika sätt att både marknadsföra sig själv och knyta kontakter. Ett populärt sätt kan handla om att arrangera en golftävling. Många företag ser en sådan tävling som ett ypperligt sätt att knyta nya kontakter och samtidigt tacka leverantörer, affärspartners och kunder för deras insatser under det gångna året. Kan man då dra av något i samband med detta eller måste man stå för alla kostnader själv? En golftävling medger avdrag på 180 kronor plus moms och per person.

Gällande gåvor så har reglerna ändrats. Förut var det möjligt att dra av 180 kronor plus moms per person i samband med representationsgåvor. Gällande rena reklamgåvor fanns en möjlighet till avdrag - inklusive moms - på max 350 kronor/person. Idag så gäller 300 kronor plus moms för varje person och gåva. Det är viktigt att tänka på, de nya reglerna trädde i kraft den första januari 2018.

30 Sep 2019