Är internet en fristad för bedrägeri?

Dagligen kommer olika rapporter i våra större tidningar där man besökt en person som på något sätt blivit utsatt för ett bedrägeri. Det an här hhanla om att man köpt och betalat en vara som inte levererats, det kan handla om att man lämnat ut sitt kontonummer i ett mail eller att man betalat en faktura för en tjänst eller en produkt som man inte beställt. Gemensam nämnare här är internet och att de personer som drabbats av ett bedrägeri ofta har gjort så då de varit ute på nätet.

För att förklara detta så måste vi dels säga att internet är relativt nytt och att utvecklingen där ständigt går framåt – särskilt för en äldre människa kan det finnas en svårighet att hänga med. Det vill säga; ett bedrägeri följer inga tydliga mönster utan kan byta skepnad från dag till dag och så fort ett sådant är nytt – ja, då är det också lätt att bli lurad.

Får du en faktura från exempelvis Skatteverket så kommer du att betala denna utan omsvep – det handlar om en myndighet och sådana institutioner ska man respektera utan någon som helst tvekan. Det du inte märkt är att stämpeln i hörnet är förfalskad och att de telefonnummer som står skrivna inte leder någonstans.

Kort och gott – ett bedrägeri är lätta att råka ut för om man aldrig hört talas om det tidigare. Att dra en klar parallell mellan ett så kallat Nigeriabrev. Ingen skulle idag gå på ett sådant bedrägeri – men då det först såg dagens ljus så fanns det många som svalde betet och betalade en massa pengar för ingenting.

Ett bedrägeri måste komma i strålkastarljuset

Ett bedrägeri via internet är naturligtvis förkastligt; men man ska inte bortse från att det finns mycket pengar att hämta genom att genomföra ett sådant. Kort sagt; man når via ett mail hur många människor som helst, man kan genom att lägga ut en annons på Blocket intressera massor av personer och man kan attrahera ”kunder” till en investering över hela världen.

Vi anser inte att det är ett bedrägeri i sig som är problemet – det har alltid förekommit och kommer så alltid att göra – det är mängden människor som kan nås med hjälp av internet som är den stora faran.

Lösningen? Som inom alla områden så måste man som privatperson låta det sunda förnuftet ta en stor plats även på nätet. Och: skulle man bli utsatt för ett bedrägeri så måste man se till att anmäla det. På så sätt kommer det i rampljuset och man kan förhindra fler från att drabbas.

20 Aug 2016