Bli ett proffs på bilvård

Vare sig man vill lära sig ta hand om det egna fordonet eller tänker sig ett arbete på en professionell biltvätt eller rekond så finns det numera ett stort antal företag som erbjuder utbildningar inom bilvård. Det finns även utbildningar som riktar in sig på vård av lastbilar, motorcyklar och båtar.

Bilvårdsbranschen har fått ett riktigt uppsving de senaste åren och man ser ingen mättnad framöver. Det är alltså inne att se efter sin bil på ett professionellt sätt. Fördelarna är många. Man behåller nybilskänslan och behåller bilens skick längre. Det är också miljövänligt eftersom branschen har hårda miljökrav som innebär att spillvattnet renas och återanvänds och smuts och olja tas om hand.

Ökade krav på utbildning inom bilvård

För att kunna arbeta med med professionell bilvård kräver billtvättar och rekondföretag att personalen har rätt utbildning.

På en utbildning inom bilvård får man lära sig grunderna hur man rengör en bil på ett professionellt och korrekt sätt för bästa resultat. Man får lära sig hur man rengör bilen för att skona lacken och erhålla hög glans. Man får teorestisk och praktiskt handledning när det gäller olika tekniker och vilka proudukter som bör användas.

När det gäller rekonditionering får man lära sig hur man ser till att bilen ser ut, känns och luktar som ny igen. Man lär sig allt om djuprengöring som gör att alla ytor känns fräscha och får sin ursprugliga glans. Nästan som magi.

Polering är viktigt

Lackpolering är viktigt eftersom det är pricken över i:et när man lämnar in sin bil för bilvård. Det finns olika metoder som ger hög glans utan onödigt slitage på lacken som man får lära sig.

Det gäller att använda rätt redskap och metoder för att det ska bli bra. Dessa gås igenom grundligt. Polering är ett effektivt sätt att korrigera report och andra defekter i lacken.

Man får lära sig vilka medel som passar bäst och hur man använder polermaskinen på bästa sätt. För att få bort större repor och ojämnheter i lacken får man utbildning i våtslipning som gör lacken glänsande fin igen. 

Man kan effektivt ha på olika slags skydd som gör att lacken blir motståndskraftig mot smuts och damm. Man får lära sig skillnader mellan olika typer av vax, teflon eller andra keramiska skydd. Det kan användas på både nya och gamla fordon med samma goda resultat.  

Ett exempel på ett företag som erbjuder kvalitativa utbildningar inom bilvård är: www.bilvårdsutbildning.nu.

5 Apr 2019