Bör företag erbjuda hälsokontroller till sina anställda?

Många företag erbjuder hälsokontroller till sina anställda. Det är ett bra sätt att säkerställa att personalen håller sig frisk. Om en hälsokontroll visar på för höga eller för låga värden av något så har personen i fråga en möjlighet att göra något åt detta innan det blir ett riktigt problem som kan vara farligt. På så sätt kan många företag undvika dyra sjukskrivningar, förlorad kompetens och inkomstbortfall. Dessutom slipper personalen det lidandet som det innebär att bli sjuk och sjukskriven. Det går att beställa hälsokontroller i Stockholm och resten av Sverige. Dessutom erbjuder ofta företag som gör hälsokontroller andra tjänster såsom hälsorådgivning.

Bra tips för att hålla personalen frisk

Förutom att erbjuda hälsokontroller kontinuerligt kan man också ta andra typer av initiativ.

Inför träning på arbetstid

Att låta personalen träna på arbetstid har visat sig ge god effekt. I Lidingö kommun införde man obligatorisk träning för alla äldrevårdsanställda och fick ner sjukskrivningarna med nästan en tredjedel.

Många har krångliga livspussel är det är svårt att komma ifrån för att få tid för sig själv och sin träning. Att då kunna träna på arbetstid kan vara det som avgör ifall det blir av eller inte. Nästan alla forskare och hälsoexperter är överens om att rutinmässig träning är det bästa sättet att garantera ett friskt liv i längden.

Handsprit på toaletter

I infektionstider är det extra viktigt med handhygien, tyvärr tvättar många människor sina händer alldeles för snabbt och hafsigt. Se därför till att det finns gott om handsprit både på toaletter och i fikahörnan så att dina arbetskamrater slipper vanliga förkylningar och influensavirus.

En bra arbetsmiljö

Hälsa handlar inte bara om fysiskt mående utan även om det psykiska välbefinnandet. För att garantera de anställdas hälsa bör man därför se efter så att arbetsmiljön och organisationen fungerar bra. Det som de flesta anställda uppskattar är:

  • närvarande och tillitsfullt ledarskap
  • delaktighet och inflytande
  • rättvis och lättförståelig organisation
  • bra och tydlig kommunikation
  • möjlighet till kompetens- och karriärutveckling

Hur mycket skall man lägga sig i?

Det är alltid mer lockande och lättare att presentera möjligheter än att införa skyldigheter. Idag finns det redan så mycket hälsohets kring mat och motion att du inte vill bidra till att tillföra mer. Ger man en möjlighet för anställda att göra hälsokontroller eller träna på arbetstid kanske man förväntar sig att alla skall ta den, men bli inte besviken om det inte blir så. Ibland är människor osäkra inför något nytt. Sakta med säkert kommer personalen hitta in i de nya rutinerna och snart kanske ni alla skippar after work och går till gymmet ihop istället!

2 Feb 2022