Fem exempel på yrkesgrupper som behövs vid flygplatser
Flygplatser är ofta stora. Oavsett om det är en lite mindre flygplats så som den i Bromma, eller en större så som Arlanda, krävs personer med många olika expertområden för att en flygplats ska kunna hållas i gång.
Just Bromma Flygplats är ändå en av de större i Sverige – även om den är mindre än både Arlanda och Landvetter. Ändå krävs det en hel del jobb för att de ska kunna hållas igång.
Flygledare
Flygledare är ett eftertraktat yrke. Utbildningen har många sökanden varje år – men det är verkligen inte alla som klarar det. Yrket ställer höga krav på koordination, stresstålighet och simultankapacitet. Att flygledarna är kompetenta är mycket viktigt för att bibehålla en god säkerhet på flygplatserna.
Det är dock bara de större flygplatserna (Arlanda, Bromma t.ex.) som har riktiga flygledartorn. På mindre flygplatser jobbar ofta en person ensam, som även har i uppgift att hålla koll på bland annat väderförhållanden.
Piloter
Ett av de mest självklara yrkena. Utan piloter skulle inga plan kunna flyga, och därmed skulle flygplatserna inte ha något egentligt syfte. Att bli pilot är även det ett eftertraktat yrke med många sökanden varje år.
Som utbildad pilot finns det många olika typer av plan man kan flyga. Det kan till exempel handla om att arbeta som flyglärare. Som flyglärare jobbar man sällan vid de största flygplatserna. Flygplatserna i storlekar med den i Bromma och mindre anses lämpa sig bättre för piloter att flyga med elever.
Hantverkare och liknande yrkesgrupper (målare, VVS, elektriker och liknande)
Det här är kanske inte det första man tänker på – men även olika typer av hantverkare krävs för att hålla flygplatsen igång. Till exempel behövs målare på många olika håll på en flygplats. Målare kan till exempel anlitas för att måla om en hangar. Likaså kan målare anlitas för att snygga till inne i ett flygledartorn.
Samma gäller även för VVS-firmor och elektriker. Precis som de behövs i kontor och i privata hem, är de även viktiga för att en flygplats ska kunna fungera så som det önskas.
Servicepersonal
Incheckning, butiker och ledsagare. Flera olika typer av servicepersonal krävs på en flygplats. Det här gäller särskilt på större flygplatser, till exempel Arlanda, där många butiker finns. Större flygplatser har även mer folk i rörelse, vilket även det kräver personal. Till exempel reser fler blinda eller personer med handikapp, vilka behöver en ledsagare för att klara av en flygning.
Lastare
Mycket folk som reser = mycket bagage som ska åka med. Lastare behövs för att passagerarna inte själva ska behöva kasta in sina väskor i planen. De som jobbar på rampen hanterar även ofta avisning under vintern, lastning och lossning av post och frakt och service av toalett och vatten.
Det händer även att lastare sköter enklare underhållsarbeten, även om det är vanligast att en extern firma (till exempel målare eller elektriker) sköter detta.
Andra inlägg
- Effektiv kontorsstädning i Solna
- Vad det innebär att vara brandskyddsansvarig på en arbetsplats
- Rusta och matcha i Göteborg – en tjänst som matchar arbetssökande och arbetsgivare
- VD-rekrytering till företag – en svår uppgift
- Redovisningskonsultens roll i Stockholms företagsklimat
- Tredjepartslogistikens roll för dagens leveranskedjor
- Slipp långa telefonköer med lokal datorhjälp i Stockholm
- Revisionsbyråer i Stockholms som tränger igenom varje ekonomirapport
- Bokföringens betydelse för företag i Stockholm
- Lastväxlarflak - dags att ta steget?