Fler företag rekryterar genom headhunting

Varför gå uppför hela berget då det finns en rulltrappa som leder hela vägen till toppen? Det finns en relevans i denna fråga som fler och fler arbetsgivare och företag börjat ställa sig och detta gäller hur man rekryterar. Kort sagt; varför ska man gör allting mycket svårare än vad det egentligen behöver vara?

Om företag A i Stockholm ska expandera och behöver anställa en person – varför ska de då behöva gå den långa vägen – via annonser, via Arbetsförmedlingen eller genom kontakters kontakter – för att kanske och eventuellt hitta rätt person? Helt onödigt och något som tar extremt mycket tid i anspråk. Man måste gå igenom alla ansökningar, man måste ta sig tid för olika intervjuer och man måste göra analyser och utvärderingar av varje person som sökt den tjänst man lagt ut. Detta utan någon garanti på attman hittar rätt.

Nej, det finns andra vägra att gå och den där hissen vi nämnde ovan finns även för arbetsgivare och företag – detta med ordet Headhunting skrivet på sig. Genom headhunting så får man direkt en lösning presenterad för sig och man slipper allt det tidskrävande extrajobb som vi ovan nämnde.

Hur går då detta till? Jo, vi återgår till företag A i Stockholm som söker efter exempelvis en programmerare. Här kontaktar man ett företag specialiserat på headhunting i Stockholm snarare än Arbetsförmedlingen och initialt så får man berätta vad man söker vid ett möte. Exempelvis detta:

  • Erfarenhet av programmering
  • En gedigen utbildning
  • Kompetens inom andra IT-områden
  • Social kompetens
  • Ansvarskänsla

Kort sagt; man beskriver vad man behöver, man beskriver vilka förväntningar man har samt vilka krav som finns på den person som ska anställas. Därefter kan detta företag luta sig tillbaka en stund och låta rekryteringsföretaget ta vid. Detta kommer här – och det här är headhunting – att veta vad som eftersöks och kan därigenom se till att identifiera rätt person för jobbet.

Man har en stor databas till sin hjälp – där exempelvis programmerare anmält sig – man har ett brett kontaktnät och man vet vilka personer som jobbar vart (och som kanske skulle passa betydligt bättre på det nya jobbet).

Kort och gott, man sammanställer flertalet alternativ, man intervjuar, man analyserar, man gör olika tester och kan i slutändan presentera två-tre stycken kompetenta kandidater som skulle passa som programmerare hos företag A i Stockholm. Headhunting är den nya vägen att hitta kompetent, högpresterade personal till exakt rätt företag.

31 Aug 2016