Fördelar med ergonomiutbildning

Har du funderat på att hyra in någon till företaget för en ergonomiutbildning? Det blir allt vanligare att man gör så. Med tiden lär vi oss mer om hur viktig ergonomin är och de fördelar som en god ergonomi faktiskt ger. Framförallt förbättrar det hälsan för personalen, men det är också en investering som sannolikt lönar sig i rena kronor och ören. En god ergonomi leder till en bättre arbetsplats och en personalstyrka i bättre vigör och på bättre humör – med alla fördelar som kommer med det.

Behöver inte vara krångligt

Det finns idag flera aktörer i landet som erbjuder föreläsare som kommer till företaget för att utbilda chefer och personal i ergonomi. En kort ergonomiutbildning av det här slaget tar inte mer än några timmar, men kan innebära stora fördelar för personalen och företaget i sig. En ergonomiutbildning eller föreläsning kräver alltså inte att hela företaget måste åka iväg till en konferenslokal eller liknande. Att föreläsaren kommer till kontoret gör att det krävs minimalt med logistik.

Bättre arbetsplats

Att du som företagare håller utrustning och inventarier i toppskick sänder signaler till personalstyrkan att företaget bryr sig om sina anställda. Numera är ergonomiskt riktiga möbler en självklar del i en god inredning för många. Det behöver inte vara avancerat – utan helt enkelt att saker som kontorsstolar, skrivbord och ev. verktyg håller den standard som krävs.

Personal i bättre vigör

Anledningen till att ta en in en föreläsare för en ergonomiutbildning är främst hälsan. Genom att lägga ner tid och pengar endast vid ett tillfälle, förbättras hälsan för resten av livet. Att de som arbetar på företaget är i god vigör kommer med många fördelar. Förutom att man helt enkelt mår bättre, visar det sig sannolikt i hur produktivt företaget är.

De flesta kan idag skriva under på att dålig ergonomi på arbetsplatsen så småningom leder till minskad produktivitet. Vidare kan man säga att i de fall som ergonomi spelar en viktig roll i en viss produkt, till exempel ett arbetsverktyg av något slag, blir produkten sämre ifall ergonomin inte tas i åtanke. Att ha ergonomin i stort fokus när om man till exempel producerar arbetsverktyg gör att folk väljer att återvända till varumärket, istället får att gå till en produkt, tillverkad av ett annat varumärke, där mer fokus har lagts på ergonomin. Det handlar inte bara om att undvika belastningsskador, utan också att en produkt eller en möbel ska vara bekväm att använda.

Läs mer om ergonomiutbildningar.

15 Oct 2017