Har du sett Erica?

Har du följt med datorutvecklingen i Japan? Där har professor Ishiguro uppfunnit flera datorer som liknar människor, framför allt en dator som på pricken är lik honom själv. Den har han programmerat just för att han ska kunna sända istället för honom själv och hålla föredrag var som helst i världen. På så sätt slipper han förflytta sig över halva jordklotet och kan föreläsa på flera håll samtidigt.

Märkligt? Utvecklingen i den digitala världen går oerhört snabbt just nu. De människoliknande robotarna är inte mer annorlunda än våra egna datorer. De är ju programmerade med ett minne, möjlighet att lagra information, att kunna uppdatera sig och förnya sin egen programvara (det som avgör vad datorn ska kunna göra). De människoliknande robotarna har en avancerad programvara. De är till exempel programmerade för att kunna visa en slags ”empati”, möjlighet att förstå människor.

Särskilt en av robotarna som han har uppfunnit har möjlighet att visa en slags empati för människor. Roboten som fått namnet Erica har möjligheten att "tänka" som en människa, med en avancerad programvara, kan "hon" samtala om annat än praktiska saker; om döden, om integritet och "känslor". Sveriges televisions korrespondent har "intervjuat" Erica, som i sin tur frågade korrespondenten om människors rädsla för döden och vad som är "känslor" och "tankar".

Vad gör robotorna med oss?

Vart för detta oss? Genom att uppfinna datorer som gör det möjligt att kunna ”se” och ”höra” vad som händer på andra ställen på jorden, i vilket land som helst har vi nämligen fått möjligheten att ”träffa” varandra, trots att vi inte finns där. Telefonkonferenser i all ära, vi har kunnat samtala med varandra, i grupp, men med dagens innovationer på området dator + skärm + internet + kamera och ljudupptagningar har vi numera möjligheten att dela med oss av mer komplext material än tidigare. Dessutom kan vi spara allt i ”molnet”. 

Utnyttja molntjänster säkrare än förut

Tidigare fanns det säkerhetsbrister i molntjänster, men de har sedan länge reparerats för att möjliggöra förvaring av företagshemligheter på säkrare sätt än tidigare.  Med globaliseringen av företag har vi fått större behov av att kunna samtala och koordinera verksamheter för ett framgångsrikt ledarskap.

Något som många internationella bolag har kämpat med i många år. Att starta ett nytt bolag i ett annat land är inte alltid lätt. Avstånden har gjort att vi inte har kunnat förflytta oss i den mån vi egentligen har haft behov av. Med dagens teknik är den saken löst. Nu kan du koppla upp dig och med hjälp av en uppkopplad skärm, kamera och mikrofoner och dela viktig information oberoende var ni befinner er.

Med datorernas hjälp har vi möjligheten att minska resorna. Visserligen är det bra att människor möts och lär känna nya platser, kulturer och företag, men vårt myckna resande har tärt på vår planet. För att bli miljövänligare bör vi resa mindre, och när vi gör det använda oss av så miljövänliga färdmedel som det bara är möjligt.

31 Jan 2018