Hur blir företaget framgångsrikt?

Många företagare drömmer om att expandera, vissa är nöjda som det är. Men vill man bli mer framgångsrikt och växa som företag finns det en del saker man kan göra.

För en liten butik kan man öppna upp en filial på annan ort. Vill man kan man erbjuda möjligheter till franchiseverksamhet.

Licensiera en produkt

Har verksamheten produktet till försäljning finns det möjligheter. För en passande produkt kan licensiering vara ett effektivt och billigt sätt att växa. Då får man till exempel royaltyn och licenspengar för framtida försäljningar, vilket kan vara mycket lönsamt. 

Allianser med andra företag

Att gå in i partnerskap med liknande verksamheter kan också bärs frukt. Då får man tillgång till andra företags kundregister och det kan öppna sig stora möjligheter till ökad lönsamhet. Då kan man också få halverade kostnader för admin och marknadsföreing.

Bredda verksamheten

Man brukar tala om att man vill diversifiera sina produkter eller tjänster, vilket innebär att man  breddar sig och skaffar fler produktområden.

Det kan handla om att kompletterande produkter eller tjänster. Man kan också börja importera eller exportera produkter.

Leta efter andra marknader. Det kanske är dags att leta efter nya marknader att vända sig till. Även om den befintliga marknaden fungerar bra kan det öka ännu mer. Går det att anpassa tjänsten till en ny kundgrupp? Kanske till studenter, pensionärer eller ensamstående kvinnor?

Vinn en upphandling

Det kan vara mycket lönsamt för ett mindre företag att vinna en upphandling. Då får man helt plötsligt staten som återkommande kund, gärna i ett långt löpande avtal. Så försök att vara med i många upphandlingar och håll tummarna.

Man kan också satsa på att köpa ett annat företag, men det kräver såklart kapital eller ett lån. Då växer företaget över natten och blir helt plötsligt ett större företag med större omsättning. 

Satsa på internet

Först och främst måste man ha en bra och intressant hemsida. Men det gäller att ha en sida som man lätt kan hitta på. Har man produkter eller tjänster att sälja kan man starta en webbshop och sälja till hela världen. Men det gäller också att folk hittar hemsidan. Man kan köpa reklamannonser på Google så att sidan syns när man skriver in sökord som rör den egna verksamgheten.  

Reklam och marknadsföring är A och O. DEt är ju avgörande att nåt ut till sin målgrupp.

4 Sep 2019