Hur ser arbetsmarknaden ut för flyttstädning i Stockholm?

Uppdaterad: 8 juni 2021

Flyttstädning skiljer sig lite från traditionell städning så till vida att jobbet ofta måste utföras mer noggrannt än vad som vanligt sker – detta på grund av att det ju faktiskt handlar om att någon person ska flytta in och inte direkt vill börja med att städa. Tar man en lägenhet i Stockholm som exempel så får du som jobbar inom flyttstädning först nyckeln av den som flyttar ut, därefter kan det röra sig om några timmars städning innan nästa person flyttar in och om man har det som lite av en mall så förstår man hur snävt tidsschemat är – och detta kombinerat med den hårda pressen på ett bra resultat. Då förstår man att alla inte passar att arbeta inom området flyttstädning.

Det gäller alltså att både vara snabb och amatidigt också väldigt effektiv – annars blir man helt enkelt inte långvarig inom flyttstädning. Speciellt inte om man jobbar i Stockholm där ju människor flyttar lite oftare än någon annanstans i Sverige – där finns alltså en tydlig marknad inom flyttstädning, men denna tydliga marknad gör också att fler söker sig dit med hårdnad konkurrens som följd. Visst, det finns alltså fler jobb att få inom flyttstädning i Stockholm – men eftersom konkurrensen om dessa jobb är så pass stor som den ändå är så har man alltså inte råd med några misstag. Men är man då en noggrann, pålitligt och effektiv person som klarar hård press, då är defintivt en karriär inom flyttstädning något som passar. Yrket är relativt fritt, man jobbar på annorlunda tider och kan mötas av olika objekt i form av lägenheter, bostadsrätter, villor eller vanliga radhus – alla behöver ju någon gång flytta och kanske då använda flyttstädning, eller hur?

Hur skiljer sig flyttstädning i Stockholm mot resten av Sverige?

Det här ser man också tydligt just i Stockholm i och med den frekvens av flyttar vi tidigare nämnde – i en mindre stad kanske man får hålla sig en typ av objekt och heller inte arbeta lika mycket med flyttstädning. Något som naturligtvis ställer till det för någon som arbetar i exempelvis Härnösand då man inom flyttstädning ofta får betalt för hur många jobb du utför per månad snarare än en vanlig månadslön. Du kan alltså som verksam inom flyttstädning i Härnösand nästan gå utan jobb en månad – detta ställt mot en kollega i Stockholm som nästan kan jobba hur mycket han vill och ibland kan jobba så hårt att man kan unna sig lite ledighet.

Här skiljer det sig alltså ganska rejält beroende på vilken stad man utför flyttstädning i – Malmö, Stockholm, Göteborg – inga problem. Mindre samhällen som Härnösand, Östersund och Kramfors – ja, där måste man ofta kombinera sin verksamhet inom flyttstädning med någonting annat för att få lönen att bli så bra som möjligt. Dock så ska man ju även ta konkurrensen i Stockholm i beaktande och att man kan på grund av den också tvingas gå utan jobb inom flyttstädning. Detta brukar dock flest gälla de som på något sätt inte sköter sig – bra folk som sköter sina uppgifter kommer alltid att behövas då det handlar om flyttstädning.

Flyttstädning i Stockholm - så får du jobb

Är du intresserad av att börja jobba med städning i allmänhet och med flyttstädning i synnerhet i Stockholm? I så fall är rådet ganska enkelt: ta kontakt med en professionell städfirma. I många fall så har dessa ett stort behov av pålitlig arbetskraft som är redo att hugga in under de ganska obekväma arbetspass som en flyttstädning normalt innebär - de flesta flyttar sker under en helg och flyttstädningen sker således även den under exempelvis söndagen.

Viktigt är emellertid att du själv kan visa upp en klanderfri bakgrund då många städföretag aktivt söker efter detta - helt i linje med vad många uppdragsgivare efterfrågar.

Dels så är det även viktigt att du själv gör en bakgrundskoll på företaget. Städbranschen har - alltsedan Rut-avdraget infördes - haft problem med lönedumpning och sämre villkor för de anställda. Sök arbete hos ett schysst städföretag i Stockholm som erbjuder rimliga löner och som arbetar mot ett kollektivavtal.

De flesta är professionella aktörer som arbetar mycket med utveckling hos de anställda. Det är ett bra jobb - men du ska själv söka dig till de företag som ger dig bra villkor. Lycka till!

23 Sep 2017