Hyra bostad Stockholm - tips och råd

Det stora problemet med Stockholm handlar om att få in en fot på bostadsmarknaden. Vad gäller exempelvis jobb och studier så brukar det mesta lösa sig nästan per omgående, men ser man till att hitta någonstans att bo så kan det visa sig vara väldigt problematiskt.

Det mesta bygger på att använda ett kontaktnät. Du känner någon som känner någon som känner någon som kan tänka sig att hyra ut en bostad i Stockholm. Saknar man emellertid ett kontaktnät - inte ovanligt om man är ny i staden - så kan det vara svårt att hyra bostad och där de man hittar ofta kommer med rena ockerhyror. Just det senare är ett gigantiskt problem.

Problem med att hyra bostad i Stockholm

De som har bostäder att hyra ut sitter med trumf på hand. Även om det finns tydliga regler kring hur mycket man får ta betalt för exempelvis andrahandsuthyrning så finns det många som fuskar. Man skriver ett avtal som stipulerar att man vill ha en hyra där ett påslag om 15 % finns angivet - men under bordet vill man ha mer betalt, mycket mer.

Ett annat problem handlar om att det sker rena bedrägerier. Du vill hyra bostad i Stockholm och har panik sett till att du snart måste flytta ut från di nuvarande lägenhet. Detta gör att du hugger på vad som helst. Du hittar en annons, tittar på bilderna och bestämmer dig för att hyra bostad i Stockholm direkt. Du träffar också en person och skriver under ett avtal - men därefter så visar det sig att det inte finns någon lägenhet, och att du betalat en depositionsavgift och en hyra i förskott för ingenting. Detta sker dagligen och det finns också - som en följd av skammen över att ha blivit lurad - ett stort mörkertal.

Så lyckas du hyra bostad i Stockholm

Baserat på allt detta tänkte vi här nedan ge några snabba till kring hur du ska göra för att hitta en bostad att hyra i Stockholm - enligt följande:

  • Använd säkra förmedlare. Idag finns sidor på nätet som borgar för större trygghet för både uthyrare och hyresgäster. Man verifierar sig med Bank-id, man betalar hyror via förmedlaren och man kan erbjudas juridisk hjälp med att upprätta avtal. Utöver detta finns också det viktigaste: en massa objekt i alla storlekar och prisklasser.
  • Sänk ribban. Du vill bo centralt, stort och utan att betala för mycket? Det kan du nästan glömma. Ställ in dig på att hitta en mindre bostad istället och se till att söka i förorter en bit utanför tullarna. Stockholm erbjuder fantastiska kommunikationer så det är aldrig ett problem att bo en bit bort. Tvärtom: det är ofta där exempelvis naturen är som bäst och där exempelvis barer och klubbar är unika!
  • Var kritisk. Tänk alltid igenom allting rationellt. Hur kan det komma sig att just den bostaden är så billig - och varför har ingen annan tagit den? Ställ kritiska frågor. Låter det för bra för att vara sant…
17 Sep 2022