Jobba som glasmästare
Söker du efter en ny utmaning i arbetslivet? Varför inte testa på att bli glasmästare? Det är ett omväxlande serviceyrke som det alltid kommer att finnas en marknad för i en storstad som Stockholm.
Bara titeln är ju lockande – glasmästare. Att ha ”mästare” med i titeln inger både status och respekt. Det för tankarna till gammaldags gediget hantverkskunnande och verklig expertis – något vi ser allt mindre av i vårt moderna samhälle där snabba, automatiserade lösningar tar över allt mer.
Och bilden av glasmästare som en sann yrkesman stämmer verkligen. Glas är ett unikt material som kräver såväl stora kunskaper som speciella verktyg att arbeta med. Det är definitivt inget man ska ge sig på som lekman. Dels är glasarbeten som vi redan varit inne på komplicerade och risken för att resultatet ska bli dåligt är stor och dels kan man ju faktiskt skada sig ordentligt om man arbetar med glas utan att ha full koll på vad man håller på med.
Ett omväxlande yrke
Som glasmästare kan man räkna med att få utföra en rad olika arbetsuppgifter. Grunden är förstås att slipa, skära och montera glas men inom detta är variationen mycket stor. Inte minst för att det är tekniskt komplicerat med många avancerade tekniker och att det finns många olika typer av glas att jobba med.
Visst finns det rutinmässiga uppdrag som att fixa fönster och reparera stenskott på vindrutor, men yrket innehåller mycket mer än så. Avancerade tekniker som borrning i glas och större byggnadsprojekt, som inglasning av balkonger och altaner, bara för att ta ett par exempel.
Utöver detta ska inte serviceaspekten av yrket underskattas. En glasmästare hjälper folk, ofta i relativt akuta situationer. Så tycker man om att arbeta med människor är det definitivt ett yrke som kan vara värt att prova på.
Glasmästare i Stockholm kommer alltid behövas
Fönster kommer alltid gå sönder, vindrutor kommer alltid att drabbas av stenskott, och människor kommer alltid vilja ha större glasarbeten utförda. Speciellt i en storstad som Stockholm där det bor så mycket folk och många dessutom är mycket intresserade av att förbättra sina hem på olika sätt.
Glaset är en oumbärlig inredningsdetalj som spriderbåde ljus och skönhet i bostaden, oavsett om det är via fönster, dörrar eller till och med väggar och tak.
Så även om glasmästare är att yrke med gamla anor som för tankarna till äldre tider så är det definitivt ett framtidsyrke. Som vi redan sagt – det kommer alltid att behövas skickliga glasmästare.
Så blir man glasmästare
Det finns olika vägar till att bli glasmästare. En väg är att gå Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Man väljer då inriktningen Husbyggnad och programfördjupningen Glastekniker (glastekniker är den numera den officiella titeln på yrket).
Man kan även gå som lärling och lära sig yrket på det viset. Det tar då tre år att bli en färdig glasmästare. Båda dessa vägar är fullgoda alternativ.
Till sist: glasmästare kan alltid ge svar på tal
När man råkar ställa sig i vägen för någon är det inte alls ovanligt att denna någon slänger ur sig ett drygt.
- Ursäkta, är din pappa glasmästare.
Då vore det väl skönt att kunna kontra med:
- Nej, men jag är det!
Andra inlägg
- Effektiv kontorsstädning i Solna
- Vad det innebär att vara brandskyddsansvarig på en arbetsplats
- Rusta och matcha i Göteborg – en tjänst som matchar arbetssökande och arbetsgivare
- VD-rekrytering till företag – en svår uppgift
- Redovisningskonsultens roll i Stockholms företagsklimat
- Tredjepartslogistikens roll för dagens leveranskedjor
- Slipp långa telefonköer med lokal datorhjälp i Stockholm
- Revisionsbyråer i Stockholms som tränger igenom varje ekonomirapport
- Bokföringens betydelse för företag i Stockholm
- Lastväxlarflak - dags att ta steget?