Kameraövervakning – trots protester

Det kan vara känsligt att anordna kameraövervakning på ett företag. Personalen kan känna sig övervakad, så var noga med att kommunicera ut syftet till dem.

Daniel kände sig överkörd. Företagsledningen hade bestämt att lagret skulle övervakas med kamera – lagret där han arbetade. Trodde de att han maskade på jobbet kanske? Skulle de sitta på sina höga stolar med en kopp kaffe i handen och titta på när han arbetade? Skulle han nu inte ens kunna pusta ut en halv minut utan att få en åthutning som följd?

Hans chef försökte lugna honom. “Du har helt missförstått syftet med kamerorna. Vi har kontaktat ett företag som fixar kameraövervakning för företag i Stockholm, och det har vi gjort bland annat för din säkerhet. Du jobbar ju mycket ensam. Tänk om det händer en olycka och du inte har möjlighet att kalla på hjälp?”

Kameraövervakning av flera anledningar

Chefen fortsatte att förklara att en annan anledning till att man sett behovet av att installera kameror var att det hade skett en ökning av antalet inbrott i området. Att ha kameror fungerade avskräckande för inbrottstjuvarna. Så det fanns två bra anledningar att ha det – minst. Och han lovade att Daniel inte skulle kontrolleras för maskning. Så länge han fick sina arbetsuppgifter gjorda så fick han absolut ta så kallade mikropauser då och då. Det var bara bra för att orka hela dagarna.

Daniel muttrade lite. Jo, han kunde förstå anledningarna. Han antog att han skulle kunna vänja sig vid att ha kameror riktade mot sig under arbetet.

20 Dec 2022