Låna pengar till nya bilen med särskilt billån

Om du köper din bil hos en bilförsäljare i Stockholm kan du hos de flesta banker ta ett så kallat billån, som ger en lägre ränta än ett blancolån.

Att äga en bil gör livet lite enklare, men en bil innebär också större kostnader. Många bilägare menar att det visserligen är bekvämt att ha bil, men att den kanske egentligen inte är värd alla de kostnader som uppstår, till exempel när bilen måste repareras Dock är det så att om man en gång vant sig vid att ha bil så är det svårt att klara sig utan den.

Den största utgiften är så klart själva köpet av bilen. Vissa kan inte tänka sig något annat än en fabriksny bil, medan andra bara vill ha en så bra bil som möjligt till ett så lågt pris som det går. En ny bil kostar flera hundra tusen kronor, ibland ännu mer, och har man inte pengar sparade så återstår bara att låna pengar till bilen.

Kalkyl inför bilköp

Låna med bilen som säkerhet

Även den som köper en begagnad bil kan förstås behöva låna pengar. För att låna till en begagnad bil kan ett alternativ vara att ta ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet. De flesta banker och andra kreditgivare erbjuder blancolån, eller privatlån som det också kallas. Fördelen med ett blancolån är att det ofta är lätt att låna, och du måste inte specificera vad du ska använda pengarna till. Nackdelen är att räntan är hög, vilket gör ett blancolån dyrare än till exempel ett bostadslån.

Ett bättre alternativ för den som specifikt vill låna pengar till en bil är att ta ett billån, vilket många banker erbjuder. Ett billån är ett lån där bilen du köper blir bankens säkerhet för lånet, och därmed får du en fördelaktigare ränta. Man kan likna det vid ett bostadslån, men där bilen blir säkerhet i stället för bostaden.

Auktoriserad bilförsäljare ett krav

Ett billån ställer fler krav på omständigheterna för bilköpet. Till att börja med kräver de flesta banker att bilen inte köps privat, utan att man går via auktoriserad bilförsäljare. I Stockholm finns många bilförsäljare som i samarbete med långivare sköter hela processen kring billånet, och du kan ansöka och få lånet beviljat på plats hos bilförsäljaren.

Ett annat krav är att bilen som köps inte ska vara för gammal. När lånet är avbetalt får bilen inte vara äldre än 12 år, vilket i praktiken innebär att bilen bör vara högst 6-6 år gammal när du köper den. Det brukar också finnas en lägstanivå på lånet som hos vissa banker är 50 000 kronor, hos andra 100 000 kronor. Detta för att de bilar som köps för lånet bör hålla en viss kvalitet och kunna utgöra en rimlig säkerhet för lånet.

5 Nov 2019