Markiser – Typiskt exempel där fysiska butiker fortfarande vinner

E-handeln ökar kraftigt inom en mängd områden och även inom områden som tidigare inte varit aktiva online. Ett exempel är försäljning av livsmedel som länge stod utanför E-handeln men som nu växer kraftigt tack vare snabb leverans till hemmen. En bransch där fysiska butiker fortfarande har stark fördel är försäljningen av solskydd. Försäljningen av markiser kan tas som ett exempel på hur fysiska butiker har fördelar och även kan poängtera dessa för kunden. 

Det säljs idag markiser av flera företag online så de fysiska butikerna har självklart en viss konkurrens från dessa. Men samtidigt har de sin styrka i tjänster som inte kan utföras av E-butikerna. 

Så hittar du markiser online

Om du till exempel bor i Huddinge och önskar få hjälp med solskydd har du två alternativ. Antingen söker du efter markiser online och köper dessa i en E-butik – eller så köper du dem via ett företag i Huddinge som säljer markiser. Självklart kan de även köpas från en butik som finns någon annanstans i Stockholm. Poängen är däremot att företaget är så lokalt att de enkelt kan komma hem till dig utan att detta skapar merkostnader. 

En av återförsäljarna just av markiser i Huddinge presenterar sina tjänster med att de erbjuder Hembesök, Montage och Service. Detta alltså utöver försäljning. Det sammanfattar ganska tydligt de tre tjänster som E-butikernas kunder inte får ta del av. 

Få råd om markiser

När ett hembesök bokas kommer företaget ut till dig och mäter, tittar på vilket material fasaden är byggd av samt diskuterar olika lösningar. Därmed kan de möta upp och ge dig råd helt utifrån dina behov. Det kan liknas med expediten som kommer fram till dig i en klädbutik och kan guida till rätt plagg utifrån vilken stil du gillar och är snygg i. 

När sedan man bestämt sig för vilken markis som ska köpas kommer företaget ut och monterar denna. Att montera markiser kan vara extremt enkelt – eller extremt svårt. Till stor del beror det på dess storlek och material där markisen ska fästas. Har man kunskap kan man självklart montera den själv – men man ska då även kontrollera vad som gäller för garantin. Har du monterat den fel och en skada skulle uppstå kan ju ingen garanti åberopas. 

Få service på markiser

Sista steget som erbjuder är service. Här finns en fördel att just anlita lokala företag. Bor du i Huddinge finns alltså fördel att hitta ett företag i området eller relativt nära. För oavsett hur noga man tar hand om sina markiser kommer service till slut behöva ske. Detta för att den ska fungera bra och för att livslängden ska bli bevaras. Till viss del kan en del service ingå i priset och dessutom finns garantin på montering vid vissa skador. 

Genom att lägga fokus på tjänsterna kan lokala företag alltså tydligt konkurrera med E-handeln. E-butiker kan ofta konkurrera med pris men när det kommer till tjänster ligger de än så länge en bit bakom. I det här fallet erbjuder företagen inte bara försäljning av varan (i detta fall markiser) utan även personlig service som innebär hjälp att hitta rätt produkt, montering och service. 

Självklart kan det även appliceras inom andra områden där man som företag kopplar tjänster till försäljning av produkter och därmed lyckas konkurrera med E-handlarna med tjänster och service. 

23 Jun 2018