Rörmokarbrist skapar problem

Det råder över hela landet en brist på rörmokare – inte en akut sådan; men en tillräckligt stor för att det kan ställa till problem. Det mesta här handlar om att man måste vara ute i god tid som kund och där man inte kan ta för givet att det går att kontakta en rörmokare för att exempelvis dra vatten eller installera en värmepump med kort varsel.

Nej, man måste redan på ett tidigt stadium se till att man haft kontakt med- och anlitat en rörmokare. Planering är således A och O och har man en sådan så kommer man som kund heller inte märka av den brist som finns. Det finns dock en chans att man ser bristen på ett annat sätt – ett betydligt värre sådant och detta i form av fuskjobb och särskilt om man bor i en större stad som exempelvis Stockholm så bör man vara lite vaksam gällande rörmokare.

Det finns nämligen många sådana som saknar utbildning, som saknar yrkesbevis och som således genomför jobb som de inte har kompetens för att klara av. Kort sagt, ska du anlita en rörmokare i Stockholm så måste du först och främst se till att denne verkligen är en rörmokare.

Det här är ett problem som finns i hela byggbranschen och som till mångt och mycket kan förklaras av genom att peka på den skattesubvention som går att använda. Rot-avdraget har i stort sett helt tagit bort svartjobben – men antalet fuskjobb har dessvärre ökat markant sedan denna skattesubvention infördes och detta helt beroende på att efterfrågan kring renoveringar, nybyggnationer och tillbyggnader har blivit större. Det gäller alltså inte enbart rörmokare utan är ett problem som även går att finna hos målare, snickare, takläggare och andra yrken – men i och med att bristen på rörmokare finns så blir problemet större där.

Hitta rätt rörmokare i Stockholm

Vi tänkte därför rada upp några punkter som kan hjälpa dig att hitta rätt och kan bidra till att just din renovering sker enligt konstens alla regler och på ett korrekt sätt. Kort sagt – ska du anlita en rörmokare i Stockholm: tänk på detta.

  • Behörighet. Se till att den rörmokare du anlitar kan visa upp yrkesbevis. Viktigt: det gäller alla. Anlitar du en större firma så ska samtliga kunna visa sin behörighet.
  • Ring tidigare kunder och hör dig för kring hur deras projekt sett ut. Finns det inga? Välj en annan rörmokare!
  • Ett väldigt lågt pris är ofta en klar indikator på vilken kvalitet som finns. Ett alltför högt pris bör du också undvika. Lägg dig någonstans mitt emellan.
  • Se till att du – eller sin rörmokare – fotograferar och dokumenterar arbetet. Skulle något hända så har du en fördel i att kunna visa upp dokumentation för ditt försäkringsbolag.
30 Jul 2017