Så fungerar företagsmassage

Massörer och friskvårdsföretag märker en större efterfrågan på så kallad företagsmassage. Detta inte minst i Stockholm och storstadsregioner. Men vad innebär det? Är det avdragsgillt? Hur fungerar det? Vi reder ut begreppen. 

Företagsmassage innebär i korthet att massörer kommer ut till en arbetsplats någonstans i Stockholm och ger massage till de anställda. Detta som ett friskvårdsinslag hos företaget. Upplägget kan vara mycket varierande med allt från regelbundna besök till enstaka tillfällen. Här presenteras vad ett företag från Stockholm erbjuder. Det speglar utbudet från flera andra aktörer från Stockholm – däremot kan det variera något. I mindre städer får man räkna med lite annat utbud då kundunderlaget blir annorlunda. 

Lokal är det enda som behövs

När företagsmassage bokas är det enda som företaget behöver ha tillgång till en lokal. Friskvårdsföretaget har med sig massagebänkar eller andra tillbehör som används vid massagen. Därmed behöver inte några inköp ske och rummet som används kan i annat fall användas till andra aktiviteter. De som jobbar tillsammans på företagshotell kan även beställa företagsmassage gemensamt varpå man sedan delar på fakturan. 

Bokning av personalen

Erbjuds regelbunden massage för personalen kan bokningssystem finnas tillgängligt. Det betyder att personalen själva kan gå in i systemet och boka den tid som passar dem bäst. Därmed sker all kontakt mellan friskvårdsföretaget och personalen direkt utan att det behöver administreras av någon speciell. I systemet finns även begränsningar så att personalen bara kan boka det antal gånger som är tilldelade. 

Varför?

Stillasittandet, som främst är ett resultat av mycket datorarbete, skapar ofta stela axlar och nacke. Det är inte något som behöver uppkomma direkt utan kommer ofta sakta steg för steg. Men när väl smärtan har uppstått är det lång väg tillbaka. Genom att ha regelbunden rörelse och massage på arbetsplatsen minskar man risken för längre sjukskrivningar vilket skapar höga kostnader för företagen. Framförallt är det ett preventivt arbete som även ökar arbetsglädjen då många uppskattar massage och friskvård överlag. 

Företagsmassage på event, konferens eller temadag

Det är relativt vanligt att företag från andra delar av landet har konferenser och event i Stockholm. Man bor och har konferensen på hotell men vill även erbjuda de anställda något extra på ”fritiden”. I detta fall kan företagsmassage beställas som en avkopplade del av konferensen eller eventet. Att efterfrågan är stor på detta koncept visar sig i att flera av de större friskvårdsföretaget just har en tjänst utformad för att möta behovet hos tillresande företag. Det kan vara allt från workshops och föreläsningar till att de har avslappnade massage för de som är på eventet. Ibland har de även kurser i hur man på ett enkelt sätt kan massera varandra på arbetsplatsen. 

7 May 2018