Så fungerar inkomstförsäkringen för arkitekter

Jobbar du som arkitekt, eller studerar till detta yrke, är det stor chans att du är med i fackförbundet Sveriges Arkitekter. Som yrkesmedlem ingår en inkomstförsäkring via medlemskapet. Är du inte medlem kan privat inkomstförsäkring tecknas. Utifrån lönenivån i Sverige finns behovet av inkomstförsäkring hos de flesta arkitekter.

Att vara medlem i ett fackförbund har flera fördelar. En fördel är att man blir försäkrad via en inkomstförsäkring. Men valet finns självklart att stå utanför fackförbundet och söka detta ekonomiska skydd via en privat lösning.

Via Sveriges Arkitekter

Att som arkitekt ansöka om medlemskap hos Sveriges Arkitekter är för många en självklarhet. Man söker fördelarna som ges via ett medlemskap i ett fackförbund. En del väjer att gå med enbart för inkomstförsäkringen.

Denna försäkring täcker en bruttolön på 100 000 kr vilket kan jämföras med A-kassan som enbart betalar ut ersättning upp till en bruttolön på drygt 25 000 kr. Har du en lön på över denna nivå bör alltså inkomstförsäkring tecknas.

Hos Sveriges Arkitekter ges ersättning i maximalt 120 dagar. Men både antal dagar och högsta försäkrade bruttolön kan höjas. Här finns nämligen två tillägg som kan väljas. Två tillägg som skapar en kostnad för den försäkring som annars är gratis.

Dessa heter Tilläggsförsäkring Lön samt Tilläggsförsäkring Tid och förbättrar därmed dessa två punkter. Man kan välja att enbart välja ett tillägg alternativt bägge.

Privat inkomstförsäkring

Det finns flera försäkringsbolag som erbjuder privata inkomstförsäkringar. Här finns inget krav på att man måste arbeta som arkitekt eller vara verksam inom specifika områden. Man väljer själv försäkringsbelopp och kan generellt välja på ett par olika nivåer på försäkringsdagar.

Den privata försäkringen är ofta billigare än ett medlemskap i ett fackförbund. Men samtidigt får en arkitekt betydligt mer än bara inkomstförsäkring via ett medlemskap. Detta med allt från utbildning och råd till juridiskt stöd. Att få juridisk hjälp kan vara ovärderligt och detta inte minst inom vissa branscher. Vad händer om en arkitekt blir stämd? Vad händer om en anställd kommer i konflikt med arbetsgivaren osv…

Som egenföretagare

Driver du eget som arkitekt finns i princip samma val. Antingen ansluter du dig till ett fackförbund som godkänner egenföretagare eller så tecknar du inkomstförsäkringen privat. Vid ett medlemskap ges exempelvis inte hjälpen ”i konflikt med arbetsgivaren” eftersom du är din egen arbetsgivare. Däremot finns fortfarande möjlighet att få utbildning och kompetensutveckling. Utöver det en viss juridisk hjälp.

Försäkringen behövs nästan alltid

Arkitekt är ett yrke med relativt hög ingångslön och goda förutsättningar att sedan höja lönen efterhand. De flesta har en ingångslön som är över brytpunkten för att få full A-kassa. Därmed är försäkringen ”ett måste” om man vill kunna få ut 80 % av sin tidigare lön vid arbetslöshet.

13 Oct 2019