Så handlar vi miljövänligt

Vi använder oss alltmer av internet för att hitta det vi söker. Dagens sökmotorer går varma. Dagligen gör vi miljontals sökningar på nätet. Användningen har verkligen vuxit enormt för att använda ett understatement. Svårt är det int heller. Alla som har någon sorts hum om hur man hittar det man söker efter gör det på nätet. Med den växande efterfrågar har också köpen gjorts säkrare på nätet.

Exponera inte känslig information

Fortfarande får man se upp så att inte en Visakort blir exponerat för busarna där ute. De flesta e-handlarna har säkrat kundernas köp och använder enbart säkra handelssystem. Fortfarande blir en del lurade på både köp och kontointrång. Oftast är blir de lurade på kontokortsnummer, personnummer eller användningsnamn och lösen och lurendrejarna kommer över större eller mindre belopp. Ofta sker det på vissa osäkra e-handlar som Blocket. Och oftast är det den mänskliga faktorn som har lett till stölderna. Antingen har man betalat för någon vara som inte kommer, eller så har man uppgett kontonummer som har möjliggjort för tjuvarna att länsa kontot. De flesta e-butiker på nätet är alltså säkra att handla från.

Kan man handla säkert och miljövänligt på nätet?

Svaret är tveklöst ja. Allt beror på vad det är som handlas och varifrån. Det finns många hackers som är ute efter personuppgifter för att använda dem för att stjäla. Mot sådana är det svårt att värja sig från. Ett sätt är att alltid använda säkra lösenord, inte använda samma lösenord på olika sajter och byta dem med jämna mellanrum. De flesta banker har utvecklat säkra identifieringar som gör det omöjligt för obehöriga att komma över känslig information.

Vad är då miljövänliga köp?

Svaret på det är allt som består av återvunnet material. Är man osäker bör man alltid ta reda på hur de har tillverkats. Är det ett seriöst företag informerar de om hur deras tillverkning går till. Hur stor förbrukningen av energi som har gått till tillverkning är avgörande för hur miljövänlig en produkt är. Är man osäker kan man helt enkelt vända sig till begagnat marknaden. Att återanvända saker är tveklöst det mest miljövänliga. När det kommer till kläder, har vi kommit långt, i Sverige i alla fall. Här har Myrorna flera stora klädesaffärer. Alla loppmarknader har samma affärsidé och antikhandlar.

Köpa begagnat det mest miljövänliga

Lite ovanligt är dock att köpa begagnade kontorsmöbler, som höj- och sänkbara skrivbord, ergonomiska skrivbordsstolar, konnferensstolar och bord. I Stockholm finns en firma som renoverar och restaurerar caféstolar och bord, kontorsmöbler för förvaring, lampor och hela receptionsinredningar. Vill man läsa mer om dem, kan du göra det på: kontorsmöblerstockholm.se.

28 Feb 2018