Så kan du låna till bygget av eget kontor

Har du eget företag? Allt fler och allt äldre, väljer att bli egenföretagare, åtminstone om man ska tro Pensionsmyndigheten, PPM, som skriver att andelen egenföretagare över 65 år har ökat och har egna företag i Stockholm. Att välja att bli egenföretagare kan vara ett sätt att få arbete, trots att man inte kan få anställning hos ett företag. Däremot kanske man kan arbeta på flera olika företag, men betalar då sin egen skatt och arbetsgivaravgifter. Här tar vi ingen ställning till vad som är bra och etiskt, eller politiskt, utan konstaterar att en del väljer att bli egenföretagare och vill på så sätt styra över sin egen arbetstid och över sitt eget arbete. Om man väljer det, kan det innebära att man arbetar hemifrån. Kanske man åker ut till ett företag och bildar sig en uppfattning om vad  de vill ha hjälp med, men har själva sitt arbetsrum hemma. Då kan det vara en bra idé att bygga sitt kontor hemma. Dessutom är det skattemässigt fördelaktigt eftersom man kan dra av som en utgift för den byggnad som du har låtit bygga som kontor.

Bygga kontoret på den egna gården

Ska man arbeta effektivt hemifrån är det lättaste om man kan hålla arbetstiderna och "gå hemifrån" på samma sätt som när man beger sig till en arbetsplats. Även om det skulle innebär att man bara går över gården, kan det hjälpa en att hålla arbetstiderna genom att förflytta sig och avskärma sig från resten av det som finns hemma och som kan pocka på uppmärksamheten. har man lite resurser, till exempel i början av sitt företagande, kan det vara bra att låna till bygget av det egna kontoret. En hel del kan du även dra av, när det gäller kostnaderna. Som egen företagare, kan du tillgodoräkna dig kostnaderna för uppförandet av din arbetsplats, som en utgift för själva verksamheten. Du betalar ju endast skatt på vinsten som du har gjort udner året. 

Fråga din bank om lån. De brukar bevilja lån som motsvarar värdet på huset som du köper eller låter bygga. Även Byggföretagen har egna lån som du kan ansöka om att få inför bygget av huset. Skulle du inte kunna betala lånet har de möjlighet att sälja huset, vilket de kan räkna med och har därmed lättare att bevilja lån för att bygga ett litet hus som du skulle kunna använda som kontor. Läs mer här om ett byggföretag i Stockholm.

 

9 Aug 2018