Sälja företag – så går det till

Ett företag är ofta handslag, affärett livsverk och det är en lång process att ta sig igenom den dagen man ska sälja det vidare. För det första behöver man hitta en lämplig köpare så att det känns tryggt att lämna över företaget i nya händer, och för det andra ska man känna sig nöjd med priset. Många väljer att anlita en företagsförmedlare när de ska sälja företaget men även då är det många steg som ska genomföras innan affären är helt klar.

Hitta rätt köpare

Kanske det allra viktigaste när du planerar att sälja ditt företag är att hitta rätt köpare och det kan vara värt att bjuda in några olika intressenter till förhandling.  Välj hur du vill annonsera att företaget ligger ute för försäljning – ska det nå många eller vill du marknadsföra på ett diskret sätt?  

Prissättning

Det finns många saker som spelar in hur man prissätter sitt företag vid en försäljning och det kan vara bra att ta hjälp med alla beräkningar den dagen det är dags. Även om du har tänkt dig ett visst pris så kanske inga intresserade köpare ligger på samma nivå. Det är bra att ligga på en rimlig nivå, och sedan när buden börjar ramla in bestämma sig för en lämplig köpare utefter det.

Vad händer sen?

Kanske vill du fortsätta vara verksam inom verksamheten på något sätt och möjligtvis underlättar det också för köparen. Genom ett konsultavtal kan du jobba kvar under en tidsbestämd period för att hjälpa den nya ägaren att komma på fötter i företaget. Ett annat alternativ är att ni skriver avtal om att du får en del av vinsten under ett par år, mot att priset för företaget bli lägre.

Vill du däremot släppa företaget helt för att gå vidare med någon annat, eller rent av gå i pension behöver du sälja rakt av utan några avtal om fortsättning på något vis. När ni kommit överens och skrivit alla papper låter du helt och hållet över din verksamhet till den nya ägaren och ni går skilda vägar efter avslutad affär.

Att sälja sitt företag är inget enkelt beslut alla gånger, och inte heller en helt enkel process att gå igenom. När du väl har bestämt dig för att sälja, hittat rätt köpare, kommit överens om ett rimligt pris och affären är avslutad brukar många dock uppleva det som en lättnad. Gå vidare mot nya utmaningar eller ta en välförtjänt vila från arbetslivet, oavsett så kommer det kännas bra när allt är klart. 

5 Jun 2019