Sälja guld? Hitta en seriös guldsmed

Smycken i allmänhet och guld i synnerhet är något som de flesta av oss drömmer om att äga. Dels både för att det är väldigt vackert, men också i vissa fall för att det, så att säga, kan vara bra att ha under en regnig dag. Det vill säga; vi vet aldrig vad framtiden för med sig i sitt sköte och ibland så händer det saker som man inte kan styra över. Blir man sjuk, blir någon i familjen skadad, tappar man sitt jobb, råkar ut för en olycka eller någonting annat så kan det innebära en helt ny ekonomisk situation att ta hänsyn till – något som i värsta fall innebär att man tvingas sälja av en del dyrbarheter och där ligger således värdefulla smycken nära till hands.

Det vi ska titta lite närmare på här är hur man ska agera vid en sådan försäljning. Om du av någon anledning skulle råka i ekonomiskt trångmål och äga en del smycken som du kanske ärvt från en släkting och där du inser att de pengar dessa kan ge vid en försäljning kan rädda dig – ja, då bör du vara medveten om att val av guldsmed spelar extremt stor roll.

Först och främst; en guldsmed är ofta värd att besöka – de betalar generellt lite bättre och de är av förklarliga skäl duktiga på att värdera smycken av guld. Besöker du exempelvis en pantbank så kommer dt pris du erbjuda där inte vara i närheten och om du lägger ut dina smycken på en auktion så kan priset förvissa bli högre – men då måste du även betala provision. Rådet är alltså att kontakta en guldsmed; men att hitta en seriös sådan.

Det finns ett problem i branschen och det är att det finns lite för många oseriösa aktörer som luras och betalar rena underpriser. Missförstå oss rätt här – alla vill göra en bra affär och ingen vill betala för mycket pengar. På samma sätt som du vill ha så mycket betalt som möjligt så vill också den guldsmed du besöker betala så lite som möjligt. Skillnaden är att han använde sig av sin expertis för att medvetet lura dig. Kort och gott; han värderar din guldring, din länk eller ditt halsband till ett pris som är avsevärt mycket lägre än vad det borde vara. Det som kan vara svårt är följande: hur vet man att en guldsmed är seriös eller inte?

Det finns ett enkelt sätt och det är att se till att han först och främst får handla med begagnade varor. Det är nämligen reglerat i lag. En guldsmed som handlar med begagnade varor måste ha tillstånd från Polismyndigheten och vid en eventuell affär så måste han föra not kring vem du är och var varorna kom ifrån (för att förhindra häleri).

En annan sak som kan påvisa seriositet hos en guldsmed är om han exempelvis är bunden till Guldsmedsmästarnas Riksförbund. Det ger dig betydligt bättre möjligheter att sälja dina guldsmycken till skäliga priser. Var lite vaksam kring detta innan. Att bara besöka en guldsmed på måfå kan visa sig vara ditt livs sämsta affär.

2 May 2017