Starta företag med mikrolån?

Om nu ingen visste det förut, så bör det sägas igen. Det lönar sig att starta ett företag som ger mikrolån. Många företag ger redan nu ut "snabblån" och "sms-lån" men med fruktansvärda räntor på 150 procent och liknande. Man betalar alltså mycket mer än vad man någonsin lånade. Men ska man stå sig i konkurrensen gäller det att ge mikrolån men med bättre ränta. I stället kan förseningsavgiften ha en ränta på närmare 100 procent. För alla som är nogranna och ordentliga så ska lånet inte kosta 150 procent i ränta, däremot bör alla som är slarviga, eller mindre nogräknade, få en förseningsavgift som är saftig nog att avskräcka från att inte betala tillbaka pengarna.

Det finns lån helt utan ränta

Det finns lån som man kan ta, och slippa betala ränta. De kallas JAK-lån. JAK står för Jord, Arbete och Kapital och strtaddes redan 1965. Idén kommer från Danmark som hade en JAK-bank redan 1931. JAK består av medlemmar, som alla lånar ut till varandra, och när du betalar tillbaka pengarna, får den som har lånat ut sina pengar, tillbaka dem. På det sättet ser ekonomin till att inte bara gå i några få människors fickor. I stället hjälper JAK-banks medlemmar till att hjälpa varandra. Det finns ju till exempel muslimer, och andra, som inte vill betala ränta, då det är förbjudet enligt Koranen. För alla dem är JAK-bank ett sätt att kunna slippa betala räntan som de inte får enligt Koranen. Men det finns givetvis andra som inte heller vill betala ränta till en fet bank, som sedan inte ger någon ränta tillbaka på sina konton.

Det behöver du

Du behöver kapital och verktyg för att kunna kräva tillbaka pengarna, såsom en indrivningstjänst, som ser till att både driva in dem, få kunderna att betala och ser till att soliditeten och pengakassan inte sinar. Det finns nämligen många som kan komma att behöva låna pengar, till operationer (inom skönhetsbranschen) till villabygge, eller renoveringar. I stället ta av studielånet till körkort, skulle ungdomarna kunna låna av dig. Då kan de behöva en borgenär, till exempel en mamma eller en pappa, eller en äldre släkting som går in med borgen för den ungdom som behöver låna till ett körkort. Det kostar en del att ta körkort. Sammanlagt kan det ta mellan 20.000-35.000 kronor att ta ett körkort. Det är ganska mycket pengar för den som inte har någon stadig inkomst. 

Intresserad av att ta körkort? Läs mer om olika körlektioner och vikten av att öva på halkbana i Stockholm på: http://www.halkbanastockholm.biz.

17 Feb 2019