Tips för dig som vill lyckas som konsult

Många drömmer om att jobba som konsult. Visserligen kan det se väldigt olika ut beroende på vilket område man är verksam inom, men oftast ger det bra betalt, är omväxlande och, för många, roligt. Vanliga ”konsulttyper” är bland annat managementkonsult eller IT-konsult, men som tidigare nämnt finns det en rad olika områden man kan konsulta inom.

1.     Bli bäst

Ett bra tips för den som vill bli en eftertraktad konsult, är att satsa på att bli bäst i sitt område. Att företag tar in en konsult från första början, beror just ofta på att ett projekt ska bli rätt från grunden och att företaget inte har kompetensen internt. Ringa in ett område du är intresserad av och satsa på det, helt enkelt. Vill du till exempel arbeta som managementkonsult, finns många lämpliga kurser runt om i landet och framför allt i storstäderna (Stockholm och Göteborg bl.a.).

2.     Var beredd att resa

Vill du jobba inom Sverige, finns de allra flesta jobben sannolikt i storstäderna, framförallt då i Stockholm. Givetvis är det inte bara i Stockholm som det går att jobba som konsult, men vill man bli framgångsrik är det ofta mot de större städerna man får röra sig. Till exempel finns den klart största marknanden för en managementkonsult i Stockholm

Det här beror givetvis även på vilken bransch man är verksam inom. Många konsulter finns över hela landet som inte behöver resa till Stockholm eller Göteborg. Var kunderna finns är naturligtvis avgörande.

3.     Gör det lilla extra

Huruvida du gör det där ”lilla extra” eller inte, kan vara skillnaden mellan att bli uppringd igen eller bortglömd vid nästa projekt. Försök att alltid göra kunden så nöjd som möjligt – och lite mer utöver det. Det gör att du sticker ut och blir ihågkommen. Sedan säger det sig själv att en kund givetvis är mer benägen att ringa upp en konsult som varit till stor nytta för företaget.

4.     Sluta aldrig lära

Som konsult blir man sällan färdiglärd. Det här gäller oavsett om du är IT-, managementkonsult eller konsult av något annat slag. Sätt gärna upp ett mål för dit du vill komma och studera efter det. Något annat som är nyttigt är att gå på branschträffar och konferenser. Där kan du träffa andra konsulter inom din bransch, vilket ger möjlighet att utbyta mängder av idéer och erfarenheter.

5.     Sälj dig

Att sälja in sig kan vara nog så svårt. Särskilt svårt är det kanske inom områden där din förmåga är svårare att mäta (såsom managementkonsult till exempel). En IT-konsult har till exempel lättare att helt enkelt rada upp sitt/sina specialistområden.

Men ofta krävs det mer eller mindre sälj. Putsa skorna, slipa på presentationen och var hel och ren. Det räcker en bra bit på vägen. I övrigt är det bra att sätta värde på det man gör och kunna svara på frågan varför ett företag bör anlita just dig.

6.     Se det från kundens perspektiv

Vill man bli en eftertraktad konsult är det bra att förstå kunden. Försöka förstå vilka utmaningar företaget står inför, och hur din kompetens kan hjälpa företaget att ta sig an dem.

13 Mar 2017