Vad är egentligen private banking?

Private banking är ett begrepp som funnits väldigt länge, men kanske lite kortare tid i Sverige. Kort sagt är det en tjänst som banker erbjuder till välbärgade personer. Ofta ska de ha ett kapital på över tre miljoner kronor för att tjänsten ska kunna åtnjutas. Visserligen är det ganska få personer i Sverige som kvalar in som kunder, men de står också för en mycket stor del av bankernas intäkter.

Att bankerna lägger mer krut på förmögna kunder bör i sig inte vara något konstigt. Tittar man internationellt har konceptet funnits väldigt länge, men är som sagt inte lika vedertaget i Sverige. Anledningen till att krut läggs på dessa kunder bör vara att man behöver konkurrera – annars lämnar de för en annan bank som ger dem bättre service.

betalkort och penna

 

Rådgivning

Det som man bland annat gör för att konkurrera är att erbjuda privatrådgivare för kunderna. De rådgivare som sysslar med private banking på det här viset är ofta de bästa som bankerna har. Rådgivningen syftar givetvis till att hjälpa kunderna att öka sitt kapital, genom råd om hur pengarna skall placeras. Men det finns också fler inriktningar på rådgivningen än så.

Skatterådgivning

Som sagt erbjuds också mer specifika former av rådgivning. Till exempel är det med private banking ofta möjligt att få skatterådgivning. Det här kan vara behövligt vid exempelvis en utomlandsflytt eller skapandet av en stiftelse.

Juridisk rådgivning

Med private banking är det ofta möjligt att även få juridisk rådgivning. Normalt tar banken in en jurist som är nischad mot privatjuridik och exmepelvis familjerätt.

Företagstjänster

Det är inte ovanligt att kunder till private banking är entreprenörer med framgångsrika företag. Visserligen erbjuder de flesta banker företagstjänster, men precis som med personbanken, är tjänsterna lite mer exklusiva. Mer omsorg och tid läggs på kunden, helt enkelt.

Hjälp i utlandet

Det är inte ovanligt att förmögna människor lämnar av Sverige av vissa, kanske framförallt skattemässiga skäl. Inte minst är det vanligt när det är dags för pension. Flertalet banker har kontor runt om i Europa och världen och kan erbjuda en svensk eller skandinavisk rådgivare, på plats, vid behov.

Vardagstjänster med guldkant

Vidare erbjuds samtliga vardagliga tjänster givetvis, som också erbjuds till andra kunder. Dock brukar det finnas en lite guldkant på dem. Till exempel får dessa kunder ofta ett mer exklusivt kort med bättre försäkring, höga kreditgränser och ibland en del extratjänster. Extratjänsterna kan till exempel vara access till lounger på flygplatser.

Nackdelar

Allt ovan låter naturligtvis mycket bra. Att ha tillgång till vanliga tjänster, samtidigt som man ges exklusiva kort, bättre försäkringar, blir bjuden på event och får andra fördelar (access till lounge på flygplatser exempelvis) är något som de flesta uppskattar. Samtidigt kan det såklart finnas nackdelar med det. Till exempel:

  • Vad kostar det? Innan man tecknar sig för private banking bör man mycket noga gå igenom priserna. Förutom en grundavgift tillkommer ytterligare avgifter för de tilläggstjänster man använder.

  • En del vill hålla sin förmögenhet hemlig. Som kund med private banking finns det en del risker med att det här avslöjas. Det kan till exempel uppenbara sig när ett exklusivt kontokort tas fram, eller när du syns på ett event som bara dessa kunder blivit bjudna till.

Läs mer om Private Banking här.

 

2 Jul 2018