Vad kännetecknar ett bra bokningssystem för hotell?

Med modern teknik har det blivit allt enklare och billigare att programmera mjukvara som är fullt kapabel till att fungera som ett bokningssystem för ett större hotell. Det här har lett till att det finns en rad olika aktörer på marknaden. Vilken som är den bästa är i allra högsta grad subjektivt, men här har vi tagit upp ett antal funktioner och andra egenskaper hos ett bokningssystem som kan vara önskvärda hos hotellägaren.

Funktioner

  • Bokningsmotor för hemsida och Facebook. Allt fler hotell använder sig av Facebook för att ta emot bokningar. Det är ofta här som användaren befinner sig och letar information om hotellet. Således är det en bra plats att också kunna ta emot bokningar på. Den hotellägare som är aktiv på Facebook kan alltså behöva en dylik funktion för att bli helt nöjd. Det bör även vara enkelt att sätta upp en bokningsmotor på hotellets egen hemsida.
  • Mallar för kommunikation med gäster. Den som driver ett hotell har säkerligen redan mycket att stå i. Ett sätt att spara tid är att välja ett bokningssystem som har färdiga mallar för sms och e-post. Du kan då betydligt snabbare notera kunden om något.
  • Historik och statistik. Det här är en grundläggande funktion för vilket bokningssystem som helst. Att föra statistik med papper och penna, bredvid bokningsprogrammet (eller på ett annat program i datorn) är helt enkelt slöseri med tid.
  • Hjälpsam support. Ibland kan problem uppstå som du inte har kunskap nog för att lösa själv. Vid sådana lägen är det bra att ha en support att vända sig till. Här kan det vara värt att jämföra supporttider mellan olika system. Att supporten är tillgänglig åtminstone största delen av veckan, alla tider om dygnet, är en viktig faktor för många i valet av program.

Priser

Något annat som skiljer olika bokningssystem åt är givetvis priserna. Att marknaden idag har fått många utmanare kan ha lett till att priserna pressats något. Många aktörer erbjuder olika planer, där du kan betala lite mindre för att få tillgång till grundläggande funktioner, och lite mer för att få hela paketet.

De flesta har mycket informativa sidor. Se över vilka funktioner du behöver och hur mycket du behöver betala. Kanske klarar du dig utan funktioner som att kunna ha flera användarkonton och att kunna kategorisera rumstyper? Om du inte behöver särskilt många funktioner kan du komma väldigt billigt undan.

14 Feb 2018