Vad kännetecknar ett bra projektverktyg?

Har du många projekt? Eller har du bara ett – men vill göra det så bra som det bara går? Ett bra projektverktyg kan hjälpa dig på vägen. Vad som egentligen kännetecknar ett bra projektverktyg är givetvis subjektivt, eftersom alla har olika behov. Dock finns det ett par grundläggande saker som de flesta kan skriva under på bör finnas i ett bra projektverktyg. Här ger vi några exempel:

Funktioner och layout

  • Överskådlighet. Har man många projekt kan överskådligheten vara mycket viktigt. Det gör att man enkelt kan orientera sig bland pågående projekt för att se vad som behöver göras och för att ev. ändra i sin planering. En del program lägger mer fokus på det här än andra.
  • Tydlig och stilren layout. För många är det viktigt att programmet man arbetar i är snyggt och stilrent. Ett program som är rörigt gör inte bara projekthanteringen långsammare, utan kan också vara frustrerande och på så vis försämra produktiviteten.
  • Har en app. Många tar med sig jobbet utanför kontoret, och det kan således vara önskvärt att projektverktyget också finns som en app till både iOS och till Android. Även appen bör givetvis vara intuitiv och enkel att använda.
  • Kunna göra projektmallar. Att inte kunna göra projektmallar innebär en hel del extrajobb och tidsåtgång om man har många projekt igång.
  • Att kunna bjuda in andra enkelt. Att projektverktyget är enkelt och att man kan bjuda in andra, och se varandras arbeten, är viktigt för många. I de flesta fall är ju man faktiskt fler än en. Därutöver anser många att det är ett plus om det finns en chattfunktion i programvaran, kanske till och med för varje uppgift. På så vis underlättar man för kommunikationen så långt det är möjligt.
  • Kunna sätta deadlines på alla uppgifter. Vissa projektverktyg erbjuder enbart möjligheten att sätta deadlines på vissa uppgifter som klassas som särskilt viktiga. För många är det önskvärt att deadlines även kan sättas på mindre uppgifter.

Priset

För ett bra projektverktyg får man ofta vara beredd att lägga ner lite pengar. Ofta har man en löpande månadskostnad för att få ta del av verktygets alla funktioner. Dock finns det en uppsjö av dylika program – även sådana som är gratis. Väljer man ett som är gratis bör man kanske inte räkna med att man får med alla funktioner som man önskar. Dock beror det helt på vad man har för behov. Om man har en liten budget kan det vara värt att leta upp de kostnadsfria projektverktyg som finns och testa dem.

6 Dec 2017