Vem ärver ditt företag?
Det är lätt att bara se ett företag ur ett rent affärsjuridiskt perspektiv. Man har full koll på skatter, på moms och på vilka lagar och regler som gäller vid olika typer av transaktioner och affärer. Det är naturligtvis bra, men det finns även andra juridiska områden som man bör ha lite koll på och som kan komma att spela en stor roll för digs om företagare. Faktum är att exempelvis familjerätt kan ha en avgörande roll.
Med detta menar vi vad som händer vid exempelvis en skilsmässa. vad, tänker många: det är ju mitt företag - det ska väl ändå hållas utanför allt annat som rör en skilsmässa? Vi ska dela på huset, bilen och allt annat, ska då även mitt företag plötsligt räknas in? Ja, om man ser till Äktenskapsbalken så ska värdet av ditt bolag räknas in i skilsmässan. Detta om ni inte skrivit ett äktenskapsförord. Ett sådant må låta väldigt cyniskt och väldigt oromantiskt, men faktum är att man bör överväga att skriva ett sådant om man äger ett företag. Annars kan det bli en dyr historia.
Äktenskapsbalken ska man således ha koll på, men finns det ytterligare något område? Ja, vad händer om du - Gud förbjude - avlider? Vem tar då över ditt företag? Det kommer först och främst din fru att göra. Dina barn kommer även de att ta del av arvet och - om de vill - driva ditt företag. Det kommer att ingå i dödsboet och räknas in bland alla andra tillgångar som du har. I Sverige följer vi en arvsrätt som reglerar vilka som har rätt till - och i vilken ordning - att ärva en avliden.
Svensk arvsrätt ger trygghet
Vår arvsrätt ger trygghet och detta oavsett vad som finns kvar då tillgångarna räknats av mot skulder och arvskiftet ska utföras och, så att säga, sätta punkt för hela processen. För att reda ut vad var arvsrätt mer konkret handlar om så kan som anhörig med fördel ta professionell hjälp och anlita en Boutredningsman som ser till att allting sköts på ett korrekt sätt. En sådan jurist kostar inte så mycket pengar, men han/hon är värd sin vikt i guld sett till man dels sparar mycket tid och dels också slipper alla konflikter som annars kan förekomma.
Arvsrätt är alltså ytterligare ett område att ha lite koll på som företagare. ett område som dock kan komma att ställa till en del bekymmer. Vi kan säga att du avlider och att du levt med en kvinna under en längre tid - men att ni inte är gifta.
Skriv alltid ett testamente om ni är sambos
Om vår arvsrätt är tydlig och rättvis på det stora hela så finns det ett område där man kan anmärka lite. För sambos så finns det ingen trygghet överhuvudtaget. Det företag du äger kommer alltså inte att tas över av din sambo - hur länge ni än har levt ihop och även om ni har barn tillsammans. Har ni barn så kommer de att ta över företaget, saknar ni sådana så går dina tillgångar - ditt dödsbo - vidare i arvsordningen och där kanske dina bröder och systrar är de som får ta över. Oavsett vilken relation ni haft genom livet.
En lösning - egentligen den enda - är att ni ser till att skriva ett testamente. Ett skrivet testamente kan ställa sig över vår arvsrätt och ge din sambo den del av kakan hon förtjänar. Du kan således skriva över ditt företag på henne i händelse av att du avlider. Samma sak gäller huset och så vidare.
Däremot så kan du aldrig skriva ett testamente där dina barn utesluts. Bröstarvingar har alltid rätt att ärva. Det finns tydliga regler för hur ett testamente ska skrivas. Vårt råd är att man tar hjälp av en jurist så att det absolut inte finns några frågetecken att räta ut i efterhand.
Andra inlägg
- Effektiva lösningar för kontorsstädning i Kristinehamn
- Effektiv kontorsstädning i Uppsala för en trivsam arbetsmiljö
- Effektiv kontorsstädning i Solna
- Vad det innebär att vara brandskyddsansvarig på en arbetsplats
- Rusta och matcha i Göteborg – en tjänst som matchar arbetssökande och arbetsgivare
- VD-rekrytering till företag – en svår uppgift
- Redovisningskonsultens roll i Stockholms företagsklimat
- Tredjepartslogistikens roll för dagens leveranskedjor
- Slipp långa telefonköer med lokal datorhjälp i Stockholm
- Revisionsbyråer i Stockholms som tränger igenom varje ekonomirapport