Vilket städföretag ska man anlita?

När man har ett eget företag, eller äger ett större företag brukar de flesta vilja köpa in städningen, som vilken annan kostnad som helst. På det sättet slipper man betala arbetsgivaravgifter för städarna. Istället för att betala för den anställdas pension och sjukersättning kan man i stället dra av inköpet av städtjänsten som en kostnad för företaget. Det gör att det ställs större krav på att städaren anlitas av ett bolag som säljer städtjänsten. Vilka företag är bra företag? Det har förekommit en hel del städbolag som har låtit bli att betala arbetsgivaravgifter, pensioner och sjukersättning för sina anställda städare. Själva städföretagen var rena rama svarta bolag. Det var det som politikerna var medvetna om och därför b land annat införde RUT-avdragen så att städbolagen hellre betalade arbetsgivareavgifter, pensioner och sjukersättning för sina anställda. 

Svart städbransch har blivit vit

Möjligheten för kunderna att dra av på sin skatt, gjorde att det blev tillräckligt bra incitament för städbolagen att locka med sina städtjänster. Numera kan man räkna med att de flesta städbolagen verkligen betalar sina arbetsgivaravgifter. Alla vinner på det; vanliga medborgare, som får in större intäkter genom skatterna. Den enskilda städaren som får ”riktiga” inkomster genom att få en bättre nivå på sjukersättning, pensioner och andra förmåner som anställda med riktig lön som de kan leva på. Ett samhälle som finns till för alla är ett samhälle med människor som mår bra. Ingen vill känna att någon annan profiterar på deras arbete. Även en städare är värd sin lön, få sjukersättning som är på en sådan nivå att hen kan överleva. Och när kroppen är slut, få en pension som gör det möjligt att ha råd med det som hen behöver kunna köpa, betala sina räkningar och leva som alla andra.

Kontrollera städbolaget noga

När man väljer ett städbolag är det viktigt att fråga om offert, då får man ett första intryck av städbolaget. Är de seriösa? Gör de ett bra jobb? Tycker de att det är viktigt med att driva ett företag med allt det innebär? Man vill ju helst anlita ett bolag som finns kvar även i morgon, alltså som inte är konkursmässigt. Därför är referenser viktiga att fråga efter. Känner man sig osäker, kan man mycket väl kontrollera deras ekonomi, om de får någon vinst efter att alla skatter och arbetsgivaravgifter är betalda. Har de en bra ekonomi, visar det att de är seriösa och har flera uppdragsgivare, som antagligen är nöjda med dem. Man kan även fråga efter referenser innan man bestämmer sig. Man vill ju att då de städar, att de gör det ordentligt och att man som uppdragsgivare inte känner sig lurad av städbolaget och får en halvbra städning.

Här kan du kontrollera städbolaget

Här är några instanser, eller hemsidor som du kan kontrollera städbolaget innan du bestämmer dig:

allabolag.se – här kan du kontrollera bolaget, vilka som äger det, vad de hade för inkomster de senaste åren

Skatteverket – här kan du få information om de betalar sina arbetsgivaravgifter, och skatter, och hur länge de har funnits

Kronofogden – här kan ud få veta om bolaget är satt i konkurs, om de inte har betalat sina räkningar och om de har skulder som inte är betalda

Reco.se – här kan du få andra uppdragsgivares bedömning av företaget

Läs här om ett företag som utför kontorsstädning i Stockholm.

20 Apr 2018