Yrkesgrupper där lönestegen kan vara riktigt hög

Vissa yrkesgrupper ger dess utövare en möjlighet att utmärka sig genom exceptionella färdigheter inom området. De här yrkesgrupperna har ofta gemensamt att pengarna är relativt små om man inte är bäst, men att pengarna kan närma sig fullkomligt gigantiska summor om man närmar sig eliten.

Fotbollsspelare

Att fotbollsspelare i de lägre divisionerna får låga löner – ibland inget alls – är ingen större hemlighet. Samtidigt kan man titta på Allsvenskan, Sveriges högsta division i fotboll, där vissa spelare kommer upp i årliga miljonlöner.

Går man utanför Sverige och istället tittar på de klubbar som är bland de bästa i världen är pengarna som cirkulerar riktigt stora. Så här såg lönekostnaderna ut för några av världens största klubbar ut 2015 (alla summor är klubbens spelarlöner i snitt, angivet i brittiska pund):

  • Manchester City, Premier League, 5 337 944 Pund

  • Real Madrid, La Liga, 4 993 393 Pund

  • Barcelona, La Liga, 4 901 327 Pund

  • Bayern München, Bundesliga, 4 402 905 Pund

  • Manchester United, Premier League, 4 322 251 Pund

  • Chelsea, Premier League, 3 984 536 Pund

  • Arsenal, Premier League, 3 901 923 Pund

 Källa: Sporting Intelligence

Mäklare

Även om mäklare är en relativt välbetald yrkesgrupp för de allra flesta, finns det dom som verkligen sticker ut. Bland dessa kan det svenska stjärnskottet Fredrik Eklund nämnas. Fredrik Eklund har etablerat sig som en mycket framgångsrik mäklare i både Skandinavien och New York City i U.S.A.

Hans mäklarkarriär tog fart när han fick jobb på J C DeNiro, (skådespelaren Robert Deniros farbrors bolag) där han det första året lyckades sälja fastigheter till ett värde över 50 miljoner amerikanska dollar. Samma år nominerades han av företaget också till Årets Nykomling.

Parallellt med sin karriär på andra sidan Atlanten har stjärnskottet också hunnit starta mäklarfirman Eklund Stockholm New York, som anses vara den lyxigaste mäklarfirman i Skandinavien och som ofta blir förtrodd med att sälja de mest exklusiva fastigheterna. Naturligtvis finns det även andra mäklare i Stockholm som tjänar stora pengar på sin verksamhet.

Politiker

Många som går in i politiken gör det inte för berömmelsen och pengarna – men det är svårt att förneka lönens betydelse för yrket. Lönen för bland annat riksdagsledamöter och kommunpolitiker har stigit markant de senaste åren. Dock arbetar ofta politiker nästan dygnet runt - i alla fall de på lite högre posterna.

Precis som i fotbollen och mäklaryrket finns det en enorm skillnad även här beroende på hur högt upp på karriärstegen man klättrar. Medan vissa lägger ner otroligt mycket tid och fritid och bara får ut ett par tusenlappar i månaden, kan ministrar och riksdagsledamöter räkna med en mångfalt högre lön.

9 Dec 2016